Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ζήτα με ένα νόημα!

 
 
     Μια από τις ιδέες που μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να σας προτείνω για φέτος είναι τα νοήματα της τάξης! Η ιδέα υπάρχει σε διάφορες μορφές στο διαδίκτυο, αλλά ο βασικός της στόχος είναι ένας: η αποφυγή των άσκοπων διακοπών την ώρα του μαθήματος.  Υπάρχει κάποιος που δεν το αναζητά αυτό στο μάθημα του;;;

   Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τα παιδιά από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες κάποια σήματα με τα χέρια, ώστε να μας δείχνουν αυτό που θέλουν χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουν. Για παράδειγμα, αν θέλουν να πιουν νερό ή αν χρειάζονται τουαλέτα ή αν πρέπει  κάποιος να ξύσει το μολύβι του. Με ένα σήμα με τα χέρια ο/η δάσκαλος/α καταλαβαίνει τι θέλει και του δίνει ή όχι την άδεια με ένα απλό νεύμα, χωρίς να αποσυντονίζεται η ομαλή ροή του μαθήματος. Τώρα το πόσο θα το χρησιμοποιήσετε και σε ποιες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καθαρά θέμα του τρόπου που θέλετε να διαχειριστείτε την τάξη σας. Είναι μια πρόταση που γενικά αρέσει πολύ στα παιδιά, καθώς καλούνται να βρουν το σωστό κώδικα επικοινωνίας για να ζητήσουν αυτό που θέλουν.


    Ανάλογα με τα νοήματα που καλούνται να κάνουν οι μαθητές μας σε κάθε περίσταση, μπορούμε να φτιάξουμε καρτέλες ή αφίσες που λειτουργούν ως υπόμνημα. Έτσι, μπορούν να τις συμβουλεύονται  και να κάνουν το αντίστοιχο νόημα με τα χέρια. Αναζητώντας τους πιο δημοφιλείς  λόγους που θέλει ένα παιδί να πάρει τον λόγο ή την άδεια στην τάξη κατέληξα στους παρακάτω:

  • Έχω την απάντηση.
  • Έχω μια ερώτηση.
  • Έχω ένα σχόλιο. 
  • Μπορώ να πάω τουαλέτα;
  • Μπορώ να πιω νερό;
  • Μπορώ να ξύσω το μολύβι;
  • Τελείωσα!
  • Χρειάζομαι βοήθεια!
  • Δεν κατάλαβα!
   Έτσι έφτιαξα ταμπελίτσες έγχρωμες και ασπρόμαυρες, καθώς και αφίσες.  Πατώντας πάνω στη εικόνα μπορείτε να αποκτήσετε το αρχείο και  μπορείτε σ ' αυτό να βρείτε 9 έγχρωμες ταμπέλες, 9 ασπρόμαυρες, 3 αφίσες έγχρωμες και 3 ασπρόμαυρες. Διαλέξτε όσες θέλετε να χρησιμοποιήσετε και ορίστε ένα νέο κώδικα επικοινωνίας στην τάξη σας!


Τip: Μια καλή ιδέα για όσους έχετε περιορισμένο χρόνο ή θέλετε να εξοικονομήσετε μελάνι είναι η ασπρόμαυρη εκδοχή σε πολύχρωμα πλαστικά ή χάρτινα πιατάκια μιας χρήσεως. Έτσι, οι ταμπελίτσες δίνουν την ψευδαίσθηση του κάδρου και φυσικά ομορφαίνουν και την τάξη μας!




Αυτά για σήμερα! Καλό Σαββατοκύριακο! 
Θα τα πούμε σύντομα φίλοι μου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου