Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Βουτιά στον πολλαπλασιασμό 4 - MultiFlipbooks


Εντάξει... το σημερινό δεν είναι απλή βουτιά, είναι μακροβούτι! Αυτοσαρκάζομαι, γιατί για το αρχείο της σημερινής ανάρτησης παλεύω μέρες τώρα να το ολοκληρώσω. Επιτέλους ήρθε η ώρα! Αλλά ως συνήθως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...


Καλά είναι τα φύλλα εργασίας με τους ατελείωτους οριζόντιους πολλαπλασιασμούς και την πολύωρη εξάσκηση, αλλά καταλαβαίνουν οι μαθητές/τριες μας πραγματικά τι μαθαίνουν; Ξεκινώντας από αυτόν τον προβληματισμό και συνεχίζοντας με τεράστια αναζήτηση πηγών και ιδεών στο διαδίκτυο κατέληξα ότι πρέπει να έρθουν πιο ουσιαστικά σε επαφή με τις βασικές στρατηγικές πολλαπλασιασμού, γιατί μόνο τότε μαθαίνουν ουσιαστικά τι νόημα έχει ο πολλαπλασιασμός. Μόνο τότε θα αντιληφθούν το πρόβλημα που θα τους δοθεί και θα πρέπει να λυθεί με πολλαπλασιασμό. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα, αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω και τις απόψεις συναδέλφων με μεγαλύτερη πείρα από μένα. Άλλωστε με την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε συνεχώς!Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες στα σχόλια της ανάρτησης.

Από όλα αυτά που αντίκρισα στον "περίπατο" μου στο διαδίκτυο μου άρεσαν πολύ κάποιες ιδέες και προσπάθησα να τις συνθέσω για να τις προσαρμόσω στα δεδομένα της ύλης της δικής μας Β΄τάξης. Οι τέσσερις βασικές στρατηγικές του πολλαπλασιασμού συνδεδεμένες μαζί με τη χρήση του πίνακα πολλαπλασιασμού με οδήγησαν στη δημιουργία ενός συνόλου φύλλων εργασίας διαφορετικών από τα συνηθισμένα. Στα αγγλικά το λένε flipbook (ξέρω όλο κάτι τέτοια πάω και βρίσκω, αλλά πραγματικά νιώθω αναρμόδια να του δώσω μια πειστική μετάφραση στα ελληνικά!). Εγώ το παρουσίασα στους μαθητές/τριες σαν βιβλιαράκι εργασίας για τον πολλαπλασιασμό. Το όνομα είναι το λιγότερο άλλωστε!

Τι είναι διαφορετικό;
Στο flipbook ουσιαστικά χρησιμοποιείς 2, 3 ή 4 φύλλα, για να φτιάξεις διπλώνοντας τα ένα βιβλιαράκι με τμήματα της κάθε σελίδας να περισσεύουν. Δείτε το παρακάτω σκίτσο:

Πηγή

Έφτιαξα, λοιπόν, οχτώ τέτοια βιβλιαράκια, ένα για κάθε πολλαπλασιασμό από το 2 έως το 9. Οι υπόλοιποι εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία λόγω απλότητας! Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όποια σειρά επιθυμεί ο κάθε εκπαιδευτικός, αφού το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Την πρώτη φορά που θα το λύνουν οι μαθητές/τριες θα χρειαστούν καθοδήγηση, αλλά τις επόμενες θα είναι μια διαδικασία ρουτίνας που όσα περισσότερα βιβλιαράκια λύνονται τόσο λιγότερη βοήθεια από τον εκπαιδευτικό χρειάζονται. Κι αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά τα παιδιά έρχονται όλο και περισσότερο σε επαφή με τις στρατηγικές του πολλαπλασιασμού, τις οποίες κατανοούν αρχικά και αυτοματοποιούν σταδιακά. Η κατανόηση επιτυγχάνεται μέσω επίλυσης προβλημάτων με εικόνες και μικρών εμπεδωτικών ασκήσεων. Στο πίσω μέρος υπάρχει και ένα διαφορετικό επιτραπέζιο παιχνίδι για να παίξουν με τον/τη διπλανό/η τους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα επιτραπέζια αυτά στην αυριανή ανάρτηση.


To αποτέλεσμα των εικόνων μπορείτε να το έχετε χρησιμοποιώντας μια χρωματιστή κόλλα Α4 και δύο λευκές. Ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο το αρχείο μπορεί να σας φανεί λάθος και...ανάποδος με την πρώτη ματιά. Μόλις, όμως, τα εκτυπώσετε και τα διπλώσετε σύμφωνα με τις οδηγίες θα τα δείτε με άλλο μάτι!
Στο φάκελο των αρχείων (τον κατεβάζετε συμπιεσμένο) υπάρχει ένας 10σέλιδος οδηγός με τους σκοπούς που επιτυγχάνονται, τις οδηγίες βήμα βήμα για την προετοιμασία των flipbook και διάφορες συνδυαστικές προτάσεις για τη χρήση τους.  Μπορείτε να πάρετε μια γεύση στις παρακάτω εικόνες:



Για να αγοράσετε το φάκελο με τα απαραίτητα αρχεία πατήστε την παρακάτω εικόνα, ώστε να μεταβείτε στο κατάστημα Teachers Pay Teachers. Αν θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί η σελίδα βρείτε την αντίστοιχη ανάρτηση μου εδώ .





Αν αναρωτιέστε ακόμα γιατί να κάνω ολόκληρο flipbook για να τους διδάξω πολλαπλασιασμό, θα σας πω ότι ό,τι μας σερβίρουν περιποιημένο, όμορφο και διαφορετικό μας τραβάει την προσοχή και μας κερδίζει. Αυτό ακριβώς θέλω να πετύχω με τους μαθητές/τριες μου. Να τους τραβήξω την προσοχή με κάτι  που δεν έχουν συνηθίσει, να τους κερδίσω και να τους έχω σε ετοιμότητα με τα αυτιά συγκεντρωμένα και τα μάτια διάπλατα ανοιχτά στη νέα γνώση. Σε αυτήν που ήρθε για να μείνει...


Αν έχετε χάσει τις προηγούμενες βουτιές στον πολλαπλασιασμό μπορείτε να μεταβείτε άμεσα από τους παρακάτω συνδέσμους:

Πυθαγόρειος πίνακας πολλαπλασιασμού με οδηγούς

Εισαγωγή στις στρατηγικές του πολλαπλασιασμού

Η πυραμίδα των πολλαπλάσιων

Αφίσες με στρατηγικές πολλαπλασιασμού

Αφού βρήκαμε υλικό για όλα αυτά που θέλαμε, τι μας μένει τώρα; Να παίξουμε και να το φφφχαριστηθούμε που τα μάθαμε. Κι ότι δε μάθαμε θα το μάθουμε στα παιχνίδια! Αύριο με 2 ξεχωριστές αναρτήσεις: τα 10 επιτραπέζια παιχνίδια δωρεάν και 27 δωρεάν συνδέσεις για παιχνίδια εξάσκησης στον πολλαπλασιασμό.

Θα τα πούμε αύριο λοιπόν!










1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος3/2/17, 7:12 π.μ.

    Μαρια μου συμφωνω πως η παλαιικη διδασκαλια της παπαγαλιας της προπαιδειας δε φτάνει. Ειναι πολλες οι περιπτωσεις, αλλωστε που ενω εχουν.μαθει απ εξω την.προπαίδεια, στην.εφαρμογη των.πράξεων πολλαπλασιασμού, αποτυγχανουν. Επισης, η αυτοματοποιηση που αναφερεις, αν.εχει οντως επιτυχια, "γιατρευει" και θεματα δυσαριθμησιας. Καλη συνεχεια!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή