Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

X-mas Craftivities


Έρχεται η τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και ενώ όλοι μετράμε πια αντίστροφα, αυτές τις τελευταίες μέρες κάτι πρέπει να κάνουμε για να περάσει η ώρα των παιδιών (και όχι μόνο!) πιο ευχάριστα και δημιουργικά!Η πρόταση μου για αυτή την εβδομάδα είναι οι Craftivities! Η λέξη βγαίνει από τις αγγλικές λέξεις Craft και Activities, δηλαδή είναι χειροτεχνίες μαζί με δραστηριότητες. Δε ξέρω αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη σύντομη λέξη στα ελληνικά, γι' αυτό (όπως και στο Lapbook) θα κρατήσω την αγγλική. 



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα κάνουμε, ούτως ή άλλως, κατασκευές στο πλαίσιο των Χριστουγέννων. Κάπου εκεί, όμως, μπορούμε να μπλέξουμε και το μαθησιακό κομμάτι. Πώς;;; Δίνοντας κάποιο χριστουγεννιάτικο θέμα μέσα από το οποίο τα παιδιά να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους και να γράψουν γι' αυτό. Το Χριστουγεννιάτικο θέμα μπορεί και πρέπει (!) να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μπορούμε να τους βάλουμε σε χριστουγεννιάτικους ρόλους, να δώσουμε υποθετικά σενάρια ή να φτιάξουν πρωτότυπες λίστες. Το τι θα διαλέξουμε είναι ανάλογο της ηλικίας και του μαθησιακού επιπέδου. 
Παραδείγματα δημιουργικής γραφής από το αρχείο:
 "60 κουπόνια για Χριστουγεννιάτικη δημιουργική Γραφή"

Στο κομμάτι των κατασκευών καλούμαστε να παντρέψουμε τη δημιουργική γραφή των παιδιών με τη χειροτεχνία . Σας έχω ετοιμάσει ένα αρχειάκι που περιέχει πατρόν για τρεις χριστουγεννιάτικες κατασκευές και για τις αντίστοιχες κόλλες γραφής. Τα πατρόν έχουν χωριστεί σε δυο μέρη για να βγει σε μεγαλύτερο μέγεθος η κατασκευή.

Η πρώτη κατασκευή είναι ο "Μπισκοτοτούλης" με μακρόστενο φύλλο γραφής. Προτιμήστε το για μικρές προτάσεις, για λίστες, μικρές συνταγές ή ακροστοιχίδες. Η κατασκευή της φωτογραφίας έγινε με φύλλο φελλού και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία.


 Η δεύτερη κατασκευή είναι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η δική μου πρόταση, πέρα από χαρτόνι, είναι η πράσινη τσόχα, όπως στη φωτογραφία. Για στολίδια υπάρχουν άπειρες επιλογές (χαρτόνι, χαρτί γκοφρέ, πέρλες, χάντρες, διαμαντάκια, πούλιες κ.α.).


 Η τρίτη κατασκευή είναι ένας κλασσικός Άγιος Βασίλης εκτυπωμένος σε λευκό χαρτονάκι με βαμβάκι στα λευκά μέρη, ο οποίος «ανοίγει» και ξεδιπλώνεται η κόλλα γραφής. Οι κόλλες γραφής είναι εκτυπωμένες σε χαρτί, αλλά μπορούν να εκτυπωθούν και αυτές σε χαρτάκι Α4 για μεγαλύτερη σταθερότητα.


Για να ανοιγοκλείνουν εύκολα και να μην υπάρχει πρόβλημα με την αναδίπλωση του χαρτιού ακολουθείστε τις οδηγίες : διπλώστε όπου υπάρχουν βέλη  και  τοποθετείστε κόλλα ΜΟΝΟ στα πλαίσια  που υπάρχει  η σχετική ένδειξη. Στόχος είναι το χαρτί  να κρύβεται πίσω από τη χειροτεχνία μας! Η ιδέα αυτή μπορεί να γίνει και με τάρανδο, με χιονάνθρωπο ή ακόμα και με έλκηθρο που ανοιγοκλείνει και εμφανίζει την κόλλα γραφής. Δεν είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα θέλει δοκιμή στο σπίτι πρώτα! Για να κατεβάσετε δωρεάν το αρχείο με το πατρόν πατήστε στην παρακάτω εικόνα:


Πατρόν για X-mas Craftivities

    Αν θέλετε άλλες 60 χριστουγεννιάτικες ιδέες για δημιουργική γραφή μπορείτε να αγοράσετε τα "κουπόνια" χριστουγεννιάτικης δημιουργικής γραφής από το κατάστημα μου στο Τeacher Pay Teachers. Στο σύνολο τους καλύπτουν αναφορικό και κατευθυντικό λόγο.  Οι μαθητές/τριες καλούνται να δώσουν συνέχεια σε φανταστικά σενάρια, να βάλουν τον εαυτό τους σε χριστουγεννιάτικους ρόλους, να επιχειρηματολογήσουν στηρίζοντας την άποψη τους, να φτιάξουν λίστες/ποιήματα/χάρτες/ακροστιχίδες, να δώσουν περιγραφή για κάτι που ζητείται, να δώσουν οδηγίες και να γράψουν γράμματα με ασυνήθιστους παραλήπτες. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να μεταβείτε.Τα "κουπόνια" αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους: μπορείτε να επιλέγετε τυχαία μια δραστηριότητα γραφής με τα παιδιά μέσα στην τάξη, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης (του χρόνου μάλλον!) ή  μπορείτε να μοιράσετε ένα σε κάθε παιδί, έτσι ώστε να διαφοροποιήσετε τα θέματα και τη δυσκολία τους ανάλογα με το επίπεδο του κάθε παιδιού.





Επίσης, τρεις πολύ όμορφες ιδέες για X-mas Craftivities μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
1. Δραστηριότητα με θέμα: "Αν ήμουν μέσα σε μια χιονόμπαλα..." από την υπέροχη Τάξη Αστεράτη.



2. Μια ιδέα με δωρεάν πατρόν εδώ, με θέμα "Πώς να πιάσετε τον άγιο Βασίλη". Είναι στα αγγλικά, αλλά δεν είναι δύσκολο να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές.


3. Δείτε και εδώ (στα αγγλικά πάλι) Craftivityμε θέμα "Πώς να διακοσμήσεις ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο".



Τέλος, επειδή πάντα χρειάζονται (!) μπορείτε να κατεβάσετε τις δωρεάν, χριστουγεννιάτικες και εκτυπώσιμες κόλλες γραφής που θα βρείτε εδώ:


Αυτά για την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα! 
Έρχονται διακοπές για να ξεκουραστούμε και να επιστρέψουμε ανανεωμένοι!!!!

Γραφτείτε στους αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι με  e-mail για κάθε νεότερη ανάρτηση!

10 μέρες μείνανε!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!!!!!!!



2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά!Στη Γλυφάδα υπάρχει κατάστημά σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι.. Υπάρχει μόνο το αυτό το blog και το ηλεκτρονικό υλικό που διατίθεται στο Teachers Pay Teachers! Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά λόγω κάποιας ρύθμισης που αγνοούσα δεν έβλεπα κάποια σχόλια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή