Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Στρατηγικές Μαθηματικών Πράξεων




Αυτή η αριθμητική πόσο τα παιδεύει! Τα βάζουμε κάτω, μετράμε, ξαναμετραμε και ψάχνουν να βρουν το αποτέλεσμα. Μα γιατί να παιδευόμαστε άδικα; Δε θέλει κόπο,θέλει τρόπο! Ας το περάσουμε σαν μήνυμα στα μικρά μας παιδάκια αυτό! 






Η κατάκτηση των πρώτων βασικών γεγονότων (τα γνωστά μας ζευγαράκια των αριθμών) αρχίζει στην Α΄Δημοτικού και τα πρωτάκια πρέπει με διάφορους τρόπους να κατακτήσουν όλα αυτά τα νοητικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν  να δομήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στους αριθμούς και στο πόσο καλά έχουν καταλάβει τις πράξεις . Η κατάκτηση τους μπορεί να γίνει με πολλές ώρες εξάσκησης ή με τη διδασκαλία των μοντέλων σκέψης (στρατηγικές) ή με την κατανόηση των εννοιών και των αριθμητικών σχέσεων από τις οποίες εξαρτώνται αυτές οι στρατηγικές. Δεν υπάρχει σωστή μέθοδος...ο συνδυασμός τους μόνο φέρνει ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα και φυσικά είναι ανάλογο της ωριμότητας της μαθηματικής σκέψης του παιδιού.

Το τρίτο φαντάζει ιδανικότερο και επιτυγχάνεται με πολλές συζητήσεις πάνω στις λύσεις που δίνουν στα προβλήματα τους. Έως ότου να φτάσουμε, όμως, σε εκείνο το σημείο που τα παιδιά θα μπορούν να διαλέξουν και να προσαρμόσουν τις ιδέες τους, κάπως πρέπει να τους δείξω τους τρόπους που μπορούν να λύσουν μια αριθμητική πρόταση.   Γι΄αυτό επέλεξα να φτιάξω τις αφίσες με τους βασικούς τρόπους που μπορούν να επιλύσουν μια πρόσθεση ή μια αφαίρεση. Το εποπτικό υλικό άλλωστε χαράζεται αβίαστα στη μνήμη τους και ανακαλείται ευκολότερα όταν χρειαστεί.

Έφτιαξα, λοιπόν, αφίσες με όλες τις στρατηγικές για την πρόσθεση και την αφαίρεση στην Α΄ Δημοτικού. Μπορείτε να τις προμηθευτείτε στο κατάστημα μου στο TpT. Το πακέτο περιλαμβάνει στρατηγικές υλικές και απαρίθμησης.Στο πακέτο της πρόσθεσης περιλαμβάνονται στρατηγικές με τα δάχτυλα, με τους συνενούμενους κύβους, με το πλαίσιο με τα 10 κουτάκια (που  για μένα κακώς δε το χρησιμοποιούμε συχνότερα...), με τη ζωγραφική, με την αριθμογραμμή,  το κόλπο με το κεφαλάκι και τα δαχτυλάκια, με τα δίδυμα ζεύγη και με το πάτημα στη δεκάδα (με τα πλαίσια και με την ανάλυση των αριθμών σε μικρότερους). Στο πακέτο της αφαίρεσης θα βρείτε τις ίδιες στρατηγικές με τη διαφορά ότι  προστίθεται  η σύγκριση των δυο ποσοτήτων.



Για τις αφίσες της πρόσθεσης πατήστε στην εικόνα:






Για τις αφίσες της αφαίρεσης πατήστε στην εικόνα:







Σύντομα θα ανέβει και πακέτο με στρατηγικές για μεγαλύτερες τάξεις. Γραφτείτε στους αναγνώστες του blog για να το μάθετε πρώτοι ή ακολουθήστε  στο FB, στο Pinterest και στο TpT!

Ως την επόμενη φορά, να εμπνέεστε από τις ανάγκες των παιδιών και να δημιουργείτε!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου