Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η εμπειρία μου ως δασκάλα ΖΕΠ

   Σήμερα αναμένονται οι φετινές προσλήψεις για τις τάξεις υποδοχής  στη Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας ( ΤΥ  ΖΕΠ ). Την περσινή χρονιά είχα την τύχη να διοριστώ ως αναπληρώτρια στις τάξεις αυτές και έτσι παίρνω μια αφορμή να καταθέσω εν συντομία την εμπειρία μου....

   Οι τάξεις υποδοχής είναι για τους μαθητές και τις μαθήτριες με ελάχιστη ή με μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας  και τους υποστηρίζουν, ώστε να προσαρμοστούν και να ενταχθούν πλήρως στις κανονικές τάξεις τους. Το πρόγραμμα των τάξεων ΖΕΠ διέπεται από τη λογική ότι ο/η μαθητής/τρια παρακολουθεί κάποιες ώρες στην κανονική του τάξη και κάποιες ώρες στην ΤΥ.  Περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι και πώς λειτουργούν οι ΤΥ ΖΕΠ θα βρείτε εδώ.


    Αναλαμβάνοντας υπηρεσία βρίσκομαι σε ένα σχολικό περιβάλλον με παιδιά τα οποία δε γνωρίζουν ή γνωρίζουν ελάχιστα την ελληνική γλώσσα. Επομένως,η επικοινωνία γίνεται πραγματικά με απλό λεξιλόγιο και νοήματα. Τις πρώτες μέρες πέρασα τους/τις μαθητές/τριες σε προφορικές και γραπτές δοκιμασίες, ώστε να μπορέσω να τα κατατάξω σε ένα επίπεδο  και να τους χωρίσω σε ομάδες. Ανάλογα με τα επίπεδα που προέκειψαν επέλεξα και τα αντίστοιχα βιβλία που μας παρέχει το υπουργείο Παιδείας. Το θέμα εδώ είναι ότι η παραγγελία των βιβλίων που απαιτούνται κάθε χρονιά γίνεται αφού συσταθούν και αρχίσουν τη λειτουργία τους οι ΤΥ. Επομένως, κλίθηκα  να ξεκινήσω χωρίς καθόλου βιβλία, πράγμα όχι απαραίτητα κακό αφού σου δίνεται μια ελευθερία στο υλικό που θα χρησιμοποιήσεις.




Η διδασκαλία γινόταν με παρουσιάσεις και διαδραστικά παιχνίδια με τη βοήθεια του Η/Υ και του βιντεοπροβολέα. Επιπλέον, επειδή η εμπλοκή των παιδιών είναι πάντα απαραίτητη τους ετοίμαζα μικρά παιχνιδάκια και δραστηριότητες, ώστε μέσα από αυτά να απολαμβάνουν τη χαρά της μάθησης και να συμπληρώνουν τα αντίστοιχα φύλλα εργασίας τους. Σταδιακά θα αναρτώ τα πιο αξιόλογα από αυτά. Από τα πιο βασικά πράγματα μέσα στην τάξη μου καθ' όλη τη χρονιά ήταν η διακόσμηση της τάξης: πολύχρωμοι πίνακες αναφοράς στους οποίους ανέτρεχαν οι μαθητές/τριες σε κάθε δυσκολία ή επανάληψη. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση στις περσινές φωτογραφίες.

         Ας μην ξεχάσω, όμως, το πιο βασικό από όλα: οι συμβουλές και οι καθοδήγηση από πιο έμπειρους συναδέλφους/σσες ήταν κάτι καθοριστικό για μένα. Μπόρεσα να να βρω την αρχή του νήματος και σιγά σιγά μέσα στην χρονιά άρχισα να το ξετυλίγω, να διδάσκω και να διδάσκομαι κι εγώ μέσα από αυτά τα παιδιά!Ήταν ωραία εμπειρία και μια υπέροχη σχολική χρονιά (παρόλο που δεν ήταν ολόκληρη!). 

Τα ξαναλέμε σύντομα!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου